Parallaxis Podcast 3

cover3.png

A csillagkapuk fizikája, avagy a féreglyukon át //

Áprilisi műsorunkban a Parallaxis visszatérő fizikusával vizsgáljuk a Csillagkapu sorozatok tudományos hátterét; egyebek mellett beszélgetünk fekete lyukakról és Einstein–Rosen‑hídról, illetve archív interjúrészletet mutatunk a szériában Jack O’Neillt és Daniel Jacksont eredetileg szinkronizáló Szervét Tiborral és Czvetkó Sándorral készült beszélgetésekből.

A tartalomból:

  • Adásunkat a Bëlga Nótacsokrának idevágó részlete indítja.
  • Kiderül, hogy Ádámnak van egy Csillagkapu: Atlantiszos tetoválása.
  • A Parallaxis játékában sci-fi sorozatok főcímét kell felismerni ahhoz, hogy némi szerencsével egy tévés ajándéktárgyakból és ismeretterjesztő könyvekből álló csomagot nyerj. A műsorban hallható feladványunkra május 31-ig várjuk a podcast@emtv.hu címre küldött megfejtéseket!
  • A Parallaxisnak adott 2004-ben készült archív interjúból kiderül, mit gondol a Csillagkapu SG1 sorozatról a széria két eredeti magyar hangja, és hogy milyen viszony főzi őket a sci-fihez. A Czvetkó Sándorral készült beszélgetést itt, a Szervét Tiborral készült interjút pedig erre találod.
  • Adásunk vendége Dr. Vincze Miklós, az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa, akivel februári epizódunkban a fény feletti utazás lehetőségeit vizsgáltuk a Star Trek és a The Orville vonatkozásában, most pedig a csillagkapuk fizikájáról, az Einstein–Rosen‑hídról, a fekete lyukakról tudhatunk meg többet, és tudományos szempontból vizsgáljuk az Csillagkapu szériákban látott vizuális megjelenést is.
  • A Dave szerint aktuális részében a Kapcsolatfelvétel napja kerül terítékre, és ismét jelentkezik Attila rovata, a Sirtis-percek is.
  • Végezetül a vulkániak negyvenöt év múlva esedékes látogatásáról beszélgetünk.

epsite_itunes.jpg

epsite_youtube.jpg

epsite_letoltes.jpg

műsorvezető-szerkesztő
Horváth Ádám Tamás és Farkas Csaba

közreműködött
Dr. Vincze Miklós, valamint Faragó Dave és Menyhárt Attila
(felvételről: Maróthy László, Szervét Tibor és Czevtkó Sándor)

adáshang
Láng Balázs (és Tóth Dorottya)

podcast@emtv.hu

produkciós vezető
Horváth Ádám Tamás

az Űrszekerek megbízásából készítette az emTV.hu
© 2018 emtv/mdm

TIZENKÉT ÉVEN ALULIAK SZÁMÁRA NEM AJÁNLOTT

Az emTV.hu tudományos és fantasztikus podcastje, amelyben kedvenc science-fiction filmjeink és sorozataink hátterét vizsgáljuk, emellett pedig a filmvásznon és képernyőkön megjelenő technológiák tudományos megalapozottságát feszegetjük.

Parallaxis Podcast

Tudományos és fantasztikus élmények

süti beállítások módosítása