Parallaxis Podcast 16

ep16.jpg

Meghitt viktoriánus karácsonyi hómogyorózás medveállatkákkal //

Ünnepi podcastünkben egy laza szabad asszociációs ámokfutással örvendeztetjük meg a nagyérdeműt. Kiindulópontunkként a viktoriánus kornak, vagyis a tizenkilencedik század második felének brit karácsonyi hagyományait tettük meg. A műsor második felében nekiesünk kedvenc idei tudományos híreinknek és átismételjük, mit tanultunk 2019-ben a Naprendszer peremének piszkos hómogyorójáról vagy az Antarktiszról leszakadozó nagyvárosnyi jéghegyekről. S egyúttal az Év Állatának koronázzuk a mindent kibíró Medveállatkát, amely könnyen lehet, hogy épp idén vált a Történelem Első Interplanetáris Lényévé egy holdi karambol eredményeképpen.

donate.jpg

A viktoriánus korban a döglött madarakat ábrázoló képeslapok küldözgetése és a lángra lobbantott szeszes tálkából kihalászott égő mazsoladarabokkal történő meghitt gyújtogatás között kötelező elemnek minősült egy-két, vagy éppen hat természettudományos ismeretterjesztő előadás végigálmélkodása. És a gőzló! Istenem, egy jó karácsonyi gőzló! (Akarok egy gőzlovat.) A végső érv, ami örökre eldönti a vitát, hogy melyik évszázad volt a legmenőbb. Mutatnánk:

gozlo.jpg

Oké, persze, mondjuk kórházba például valószínűleg mostanság érdemesebb járni, amikor már nem annyira rökönyödnek meg a sebészek, ha valaki azt javasolja nekik, hogy egy boncolás és egy szülés levezetése között esetleg mossanak kezet. De akkor is: gőzló! Nem hagyjuk szó nélkül továbbá a Mikulás ruhájának kultúrtörténetét sem, s mivel "tudjuk, mi a csízió", az adásban már a Szent Körülmetélés Ünnepére is készülődünk (szilveszteri pezsgők behűtve).

shownotes_itunes.jpg

epsite_spotify.jpg

shownotes_youtube.jpg

epsite_soundcloud.jpg

  műsorvezető-szerkesztő
  Horváth Ádám Tamás, Farkas Csaba és Vincze Miklós

  adáshang
  Baráth Áron
  (Láng Balázs, Tóth Dorottya és Endrődi Mike Attila)

  online
  Farkas Csaba

  tudomanyesfantasztikum.hu
  podcast@emtv.hu

  producer
  Horváth Ádám Tamás

  az emTV.hu megbízásából készítette az [emdé] média
  © 2019 emtv/mdm

  podcast.emtv.hu

  TIZENKÉT ÉVEN ALULIAK SZÁMÁRA NEM AJÁNLOTT

  Parallaxis Podcast

  Tudományos és fantasztikus élmények

  süti beállítások módosítása