Parallaxis Podcast 17

ep17.jpg

A hét végítélet: kedvenc tudományos-fantasztikus apokalipszis-forgatókönyveink //

Mi a közös egy közeli szupernóva-robbanásban, egy földsúroló kisbolygóban, egy mutáns feketehimlő-vírusban, egy kobalttal gondosan körbepakolt hidrogénbombában és Elon Muskban? Hát persze! Mind alkalmasak az Emberiség kiirtására, vagy ahogy nem kis humánsovinizmussal mondani szoktuk, a "világvége" előidézésére. Most, hogy elkezdődtek a húszas évek, arra jutottunk, hogy felhőtlen optimizmusunknak legmegfelelőbben egy jó kis apokalipszis-adással adhatunk hangot: új podcastunkban számba vettük hát hét "kedvenc" világvége-forgatókönyvünket!

donate.jpg

A tudományosan-fantasztikusan kivesézett eshetőségek nagy része senkit nem fog az újdonság erejével földhöz vágni, annál is inkább, mert Hollywood is jócskán "rájárt" e témákra. Ki ne emlékezne a "Győztünk, Grace!" kiáltással aszteroidát robbantó olajfúró izomemberre 1998-ból. De emlegethetnénk a hidegháború "kölcsönösen biztosított megsemmisítés" (Mutually Assured Destruction, vagyis "MAD") katonai alapelvét is, ez ugyanis számtalan mozit ihletett akkortájt, pl. az 1964-es Dr. Strangelove-ot, melyet 2010-ben a Time magazin beválasztott minden idők 100 legjobb filmje közé. (A címszereplő őrült tudós karakterét amúgy a hidrogénbomba atyjaként ismert Teller Ede és a rakétatervező Wernher von Braun alakjából ötvözték.)

800px-nagasakibomb.jpg

Annyira rápörögtünk erre az apokalipszis-ügyre, hogy az adás végén még azt is elkezdtük latolgatni, hogy milyen módon semmisítenénk meg mi magunk a világot, ha úgy alakulna a helyzet. Elmerengtünk, hátha a CERN-ben előállíthatnánk egy mindent elnyelő fekete lyukat (nem) vagy egy kisbolygót icipicit odébb pöccentve szépen lassan esetleg eltalálhatnánk magunkat (igen).

De ne hagyjuk ennyiben: ti is elképzelhetitek civilizációnk abszurd, de kreatív, és főleg tudományosan megalapozott végét. Írjátok meg emailben a parallaxis@emtv.hu címre a Ti verziótokat! Beküldési határidő: 2020. február 29. A beküldött pályaművekre mi hárman szavazunk, s a legjobbat egy három könyvből álló Star Trek könyvcsomaggal jutalmazzuk az április 5-én, a Kapcsolatfelvétel Napján tartott Űrszekerek Közösségtalálkozó főszervezőjének, az emTV.hu-nak felajánlásával.

shownotes_itunes.jpg

epsite_spotify.jpg

shownotes_youtube.jpg

epsite_soundcloud.jpg

  műsorvezető-szerkesztő
  Horváth Ádám Tamás, Farkas Csaba és Vincze Miklós

  adáshang
  Baráth Áron
  (Láng Balázs, Tóth Dorottya és Endrődi Mike Attila)

  online
  Farkas Csaba

  tudomanyesfantasztikum.hu
  podcast@emtv.hu

  producer
  Horváth Ádám Tamás

  az emTV.hu megbízásából készítette az [emdé] média
  © 2020 emtv/mdm

  podcast.emtv.hu

  TIZENKÉT ÉVEN ALULIAK SZÁMÁRA NEM AJÁNLOTT

  Parallaxis Podcast

  Tudományos és fantasztikus élmények

  süti beállítások módosítása