Parallaxis Podcast 15

ep15.jpg

Özönvíz, tüzes eső, szétnyíló tenger: legrégebbi emlékeink tudományos szemmel //

A "mély történelem" az emberi civilizáció fejlődésének korai, a kőkorszakig visszanyúló szakaszát jelenti, amelyről nem is léteznek egykorú írásos emlékeink. Az évszázadokon, évezredeken keresztül szájhagyomány útján terjedő történeteket rendszerint végül szerencsére leírták. Így ismerhetjük például nagy pontossággal az óhéber teremtéstörténetet, a sumérok Gilgames-eposzát, vagy a görögök Atlantisz-legendáját. Új podcastünkben annak eredtünk nyomába, hogy az ősi történetekben bemutatott hihetetlennek tűnő természeti katasztrófák és csodálatos jelenségek mögött milyen valóságos földtani, fizikai kataklizmák állhatnak.

donate.jpg

Megbeszéltük Doron Nof oceanográfus elméletét a Vörös-tenger szétnyílásáról, Bill Ryan és Walter Pitman geofizikusok ötletét az Özönvízről, illetve egy friss régészeti eredményt egy komolyabb közel-keleti meteorbecsapódásról, melynek köze lehet a Bibliában Szodoma és Gomora néven szereplő városok elpusztulásához. Végül még mélyebbre ereszkedünk a múlt kútjába és azon spekulálunk, hogy a hopi indiánok mondáiban talán egy tizenháromezer éves aszteroidazápor és klímakatasztrófa homályos emlékei köszönhetnek vissza.

Ráadásként: a beszélgetés során szóba kerültek Miklós sci-fi novellaötletei, amelyek a felvétel óta eltelt napokban testet öltöttek. Egy laza tízórás németországi vonatút megteremtette az ehhez szükséges időkeretet állandó fizikusunknak, megírta őket és fel is töltötte ide. Szóval a podcast meghallgatása után ezeket is olvasgathatja, akinek kedve tartja!

shownotes_itunes.jpg

epsite_spotify.jpg

shownotes_youtube.jpg

epsite_soundcloud.jpg

    műsorvezető-szerkesztő
    Horváth Ádám Tamás, Farkas Csaba és Vincze Miklós

    adáshang
    Baráth Áron
    (Láng Balázs, Tóth Dorottya és Endrődi Mike Attila)

    online
    Farkas Csaba

    tudomanyesfantasztikum.hu
    podcast@emtv.hu

    producer
    Horváth Ádám Tamás

    az emTV.hu megbízásából készítette az [emdé] média
    © 2019 emtv/mdm

    podcast.emtv.hu

    TIZENKÉT ÉVEN ALULIAK SZÁMÁRA NEM AJÁNLOTT

    Parallaxis Podcast

    Tudományos és fantasztikus élmények

    süti beállítások módosítása